Categorie: | Kunst, Kunstnieuws

Afrikaanse kunst

Geschreven: 17 maart 2017 door admin

Afrikaanse kunst is in veel vormen mogelijk, de zogenaamde stijl, vorm of stroming is erg breed en is erg belangrijk in de rest van de wereld. Uiteraard is Afrika een wereldcontinent waar verschillende landen liggen met erg veel verschillende volken en culturen. Elk volk, elke groep mensen aldaar kan weer een andere kijk hebben op kunstuiting. Dus Afrikaanse kunst is erg groot en breed en is daardoor niet te bestempelen als een bepaalde vorm ergens van, dus daardoor onstaat er een enorme rijkdom en verscheidenheid.

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat er wel degelijk algemene gelijkenissen zichtbaar zijn. Dus een erg specifieke vorm is zeker te herkenen als een Afrikaans continent-object. Een veel voorkomende vorm is het menselijk lichaam en ook de dieren komen vaak voor. Het menselijk lichaam stelt in veel gevallen andere mensen voor zowel een levend iemand als een overleden iemand of voorouder zogezegd. Ook een oud stamhoofd, handelaar, een ambachtsiemand of een god of goden komen voor.

Vaak is Afrikaanse kunst ook wel abstract, dat wil zeggen dat het wat minder herkenbaar zal zijn. Er worden delen van het lichaam of het hoofd uitvergroot om het geheel kracht bij te zetten. Wanneer er bijvoorbeeld een leeuw moest worden verbeeld dan is het zo dat bijvoorbeeld de tanden wat groter werden gemaakt om het krachtsaspect wat te accentueren. Een vorm of beeld van een jager wordt beijvoorbeeld wat aangezet door de oren of de ogen wat te vergroten. Een jager is natuurlijk iemand die deze zintuigen erg hard nodig zal hebben en wanneer hier wat meer nadruk op gelegd zal worden dat is het wat duidelijker voor de omgeving.

Afrikaanse kunstuitingen zullen altijd worden gemaakt met een speciaal doel voor ogen, bijvoorbeeld voor een ceremonie, een viering enz. Het wordt zelden gemaakt voor bijvoorbeeld de estetica enkel. Later kwam uiteraard wel het toerisme op gang en toen was en werd het wel anders uiteraard. Afrikaanse kunst is vaak, het meeste in drie dimensies dat wil zeggen dat het er omheen zou kunnen lopen, beelden dus. Er is wel kunst vervaardigd in twee dimensies maar dat zijn meer patronen voor bijvoorbeeld een stof. En ook die patronen refereren vaak aan een bepaalde ruimtelijkheid. Dus er worden veel beelden gemaakt op het Afrikaanse continent, maskers en er wordt veel stof bedrukt, zowel religieus als functioneel.

Over het algemeen is er een goed beeld van de grote verschillen van de Afrikaanse kunst. Afrikaanse kunst is dus echt een verzamelnaam van alle kunst gemaakt in dat grote continent van vele verschillende landen, volkeren en culturen.

Afrikaanse kunst is ontzettend oud. Er zijn uitsnijdingen gevonden die werden gemaakt in rotsen die wel 6000 jaar oud zijn. Echte zelfstandige beeldhoudwerken dateren van 500 voor Christus, en zijn gevonden in Nigeria.

In de 10e eeuw, dus van 900 tot 999 gingen de Afrikanen werken met brons en ijzer met soms hier en daar een edelsteen. De echt mooi versierde stukken werden bijvoorbeeld gemaakt voor hooggeplaatste personen binnen zoon stam of gemeenschap.

Afrikaanse kunst is en was ontzettend belangrijk, ook op dit moment. Veel beeldhouwers, schilders en andere kunstenaars werden sterk beinvloed door deze Afrikaanse artiesten denk aan Karel Appel, Constant in de jaren 50. Deze Cobra-kunstenaars gingen echt terug naar de basis en vaak werd het wat primitief gevonden, wat natuurlijk niet echt zo is. Het werd ook regelmatig geassocieerd met geestelijk minder valide artiesten.

Kortgezegd is Afrikaanse kunst ontzettend belangrijk en was dat ook, niet alleen daar op dat continent maar ook voor de hele wereld daaromheen.