Categorie: | Kunst, Kunstnieuws

Antiek en kunst

Geschreven: 17 maart 2017 door admin

Het is niet altijd zo dat antiek kunst is en andersom. Kunst kan bijvoorbeeld heel jong zijn en antiek is meestal antiek als het minimaal 100 jaar oud is. Wanneer er veel mensen zijn die een bepaald voorwerp verzamelt dan wordt erna logischerwijs de waarde hoger, wat een verzamelwaarde is. Dit heeft te maken met zeldzaamheid, ouderdom en unieke kenmerken.

Antiek, dus voorwerpen met een bepaalde leeftijd, wat ook kunst is, is vaak erg kostbaar. Het is dus van enige leeftijd en het bezit een kwaliteit wat is afgegeven door een echte kunstenaar.

Belangrijke eigenschappen zijn dan het detail en de mate van vakmanschap.

De meeste echt belangrijke antieke kunstvoorwerpen zijn in belangrijke musea terug te vinden. Er zijn speciaal hiervoor winkels te vinden met ook prachtige voorwerpen, en ook op een veiling is vaak het een en ander terug te vinden. Vaak gaat antiek ook over van generatie op generatie.

De vraag naar een bepaald voorwerp is dus een erg belangrijke factor. De staat ervan en de complexiteit zijn zeker ook van belang dus er spelen veel factoren mee in het bepalen van de waarde. Een voorwerp wat maar steeds ouder wordt en ouder wordt niet automatisch kunst. Het gaat dan echt meer over antiek.

Na 100 jaar zijn veel spullen vaak antiek maar bij bijvoorbeeld apparaten als een computer is het vaak wat eerder, al na bijvoorbeeld 30 jaar wordt dan alweer gesproken over antiek. En voertuigen als een auto is vaak na 75 jaar al antiek bij veel mensen.

Het is ontzettend leuk om bijvoorbeeld een internetsite als marktplaats in de gaten te houden. Vaak is het zo dat mensen die iets leuks aanbieden niet echt op de hoogte zijn van de waarde.

Dus als je geluk hebt kom je iets tegen wat erg interessant zou kunnen zijn. Antiek is best veel te vinden, maar antiek wat ook kunst is, dat is best zeldzaam om te vinden.

Het is mogelijk natuurlijk maar de kans is niet heel groot omdat via internet tegenwoordig ontzettend veel informatie gehaald kan worden. Rommelmarkten of vlooienmarkten zijn ook altijd leuk om te bezoeken. Je weet nooit wat de mensen opruimen of opgeruimd hebben bij oma of opa.

Maar nogmaals, reken je zelf niet te snel rijk. Je moet er vaak echt wel verstand van hebben. Koop gewoon iets wat je echt leuk en mooi vind. Wat gewoon goed bij je past. Een echte kenner of verzamelaar is niet iedereen. Vaak zijn het mensen met een kunstgeschiedenisachtergrond met veel ervaring.