De geboorte van moderne kunst

Geschreven: 17 maart 2017 door admin

Zo rond 1860 ontstond de moderne kunst. Het is een kunstvorm die breekt met elke traditie. Het is zo dat ervoor werd geschilderd als een ambacht met bestaande technieken. De moderne kunst vanaf toen kun je een beetje vergelijken met abstracte kunst. Het is een wat experimentele kunstvorm die bestaande technieken uit het verleden doet vergeten. Tegenwoordig wordt ook wel gesproken over hedendaagse kunst of een post-expressionistische kunstvorm.

Het is tegenwoordig een volwaardige kunstuiting waar wel meer dan 100 jaar voor nodig is geweest. Dus ontstaan uit een experiment naar een volwaardig geaccepteerde soort van kunst.

De echte pioniers waren natuurlijk de Romantische kunstenaars, de Realistische kunstenaars en de Impressionistische kunstenaars. Erna, zo rond 1900 ontstond hier weer een nieuwe vorm uit de Post-Impressionisme en natuurlijk erna het Symbolisme.

Het was natuurlijk verschrikkelijk dat de eerste wereld oorlog uitbrak en dat gold ook voor de kunst. Ervoor waren de moderne kunstenaars goed bezig in de vorm van het Fauvisme, het Expressionisme, het Futurisme en natuurlijk het Kubisme. In de oorlog zelf ontstond ook vele interessante kunst, eigenlijk was het een soort anti-kunst in de vorm van het Surrealisme met Dali natuurlijk en Dada-kunstenaar als Duchamp.

De tweede wereldoorlog zorgde ervoor dat de moderne kunst niet verder door kon groeien. Ervoor werden vele idee├źn op het gebied van kunst, architectuur, design uitgewerkt in groepen als het Bauhaus en de Stijl.

Na de tweede wereldoorlog ging het goed verder met tel van nieuwe stromingen zoals het Minimalisme, Pop Art, het Abstract Expressionisme, en het Minimalisme, en nog vele andere stromingen en sub-stromingen.

Het MoMa, het museum voor moderne kunst in Manhattan, is een museum waar de gehele geschiedenis te zien is. Echt heel bijzonder en ontzettend waardevol. In de jaren 70 en ook erna ontstonden post-Modernistische kunstwerken wat weer een vervolg is op het oorspronkelijk modernistische ideaal. Ook video-kunst kwam op en ontstond als zelfstandige kunstuiting.

Het MoMa is een museum waar de liefhebber van moderne kunst echt heen moet. Het is een verzameling van onschatbare waarde. Er is uit elke discipline werk te vinden waaronder dus schilderkunst, architectuur, beeldhouwkunst, film enz.. Ook is er een bibliotheek met meer dan 300.000 boeken en zijn er gegevens bekend van meer dan 70.000 kunstenaars.