Categorie: | Kunstnieuws

Gallerijen

Geschreven: 17 maart 2017 door admin

Een gallery is een plek waar kunst tentoon wordt gesteld. Het is een leuke en inspirerende plek. Je kunt er schilderijen bekijken, beeldhouwwerken, maar ook soms wel illustraties en andere vormen van kunst bijvoorbeeld videokunst of mooie tekeningen. Er bestaan plekken waar je gewoon naar binnen kunt en zonder veel moeite de werkstukken kunt bekijken en er zijn plekken met een wat hogere drempel waar je echt voor uitgenodigd moet worden door de eigenaar. Dit is de zogenaamde prive-gallery. Uiteraard is het doel van zoon eigenaar de kunst te verkopen maar je ziet ook vaak en dat is onwijs leuk dat de eigenaar van de gallery een liefde ervoor heeft en leuk en enthousiast kan vertellen over de te gepresenteerde stukken.

Er wordt klassiek werk aangeboden maar het meeste toch wel de moderne en hedendaagse kunst. Dit komt natuurlijk omdat er tegenwoordig ook nog enorme creativiteit is onder de mensen en dit moet natuurlijk onder de aandacht worden gebracht.

Het is mogelijk dat kunst wordt aangeboden in kleine gemeentes of dorpen maar het is uiteraard logisch dat de grote steden waar echt veel mensen komen en wonen dominant is hierin. Je moet er als kunstenaar rekening mee houden dat een winkel of gallery een commissie zal vragen op het moment dat er iets wordt verkocht. Dit is natuurlijk niet vreemd want we zijn nu eenmaal afhankelijk van elkaar. De eigenaar van de winkel of gallery heeft een mooi ingerichte ruimte en zorgt vervolgens voor de publiciteit. De kunstenaar zal rekening moeten houden dat er ongeveer 40 % naar de gallery-eigenaar zal gaan. Hij of zij kan natuurlijk deze commissiekosten doorberekenen naar de klant als dat nodig is.

Het is ook mogelijk om tegen betaling in een gallery het werk te presenteren. Het voordeel is dat er bij verkoop geen commissiekosten worden berekend en het nadeel is dat aan het begin van de expositie een bepaald bedrag door de kunstenaar betaald zal worden ook als er niet iets wordt verkocht. Het is tegenwoordig ook goed mogelijk om via het internet kunst aan te bieden. Er zijn heel veel mogelijkheden hiervoor. Het is voor de klant wat toegankelijker en makkelijker om iets moois en leuks te vinden. Veel mensen vinden het juist leuk om ergens heel te gaan en de kunst echt te zien en te beleven. Het is een hele klus om als kunstenaar een gallery te vinden die bij hem of haar past. Zelf vind ik het ook belangrijk om een goede klik te hebben met de eigenaar ervan en samen ook over het werk te spreken. Je vormt dan echt een goed team. Een gallery is meestal voorzien van goed licht, het liefst van boven, zodat de kunstwerken ideaal uitkomen. Wanneer er toch gekozen wordt voor verlichting dan is het meestal zo neutraal mogelijk, bijvoorbeeld tl verlichting of speciale daglichtlampen.

Heel veel succes met het vinden van een goede vertegenwoordiger van je werk als kunstenaar. Het is echt te gek om via zoon gegeven werk te verkopen. Je zult ook zien dat het een onwijze stimulans is om het werk in contact te brengen met het publiek.