Categorie: | Kunstnieuws

Rembrandt van Rijn

Geschreven: 20 maart 2017 door admin

Rembrandt van Rijn was een Nederlandse kunstschilder die leefde van 1606 tot en met 1669. Hij wordt algemeen erkend als een van de meest belangrijke schilders uit die tijd, die belangrijke gouden eeuw. Hij schilderde in zijn vroege jaren veel portretten en was daar toen erg succesvol in. Hij heeft veel andere schilders het vak aangeleerd waaronder natuurlijk Carel Fabritius die later in zijn leven weer het vak heeft doorgegeven aan Johannes Vermeer. Rembrandt van Rijn schilderde aanvankelijk veelal portretten maar is zich later gaan specialiseren in taferelen uit de bijbel. Hij kende tijdens zijn leven net als ieder ander vele tegenslagen waaronder later ook grote financiële.

Rembrandt ging al heel vroeg van start namelijk in 1624 al in Leiden waar hij zijn eerste atelier opende. Hij had in de jaren ervoor al gestudeerd bij verschillende andere meesters. In het jaar 1629 ontmoette Rembrandt de destijds zeer beroemde wiskundige en natuurkundige Constantijn Huygens. Deze had weer goede contacten in Den Haag aan het hof en zo kon Rembrandt snel naam maken en de daarbij komende welgestelde positie innemen.

In 1631 verhuisde hij naar Amsterdam waar hij ging werken als portretschilder. Amsterdam was destijds een zeer snel groeiende stad en er was ook daardoor natuurlijk veel werk voor Rembrandt. 3 jaar later ontmoette Rembrandt, Saskia van Uylenburg en ze gingen vrij snel erna met elkaar trouwen. In het jaar 1639 verhuisde ze met het gezin naar het joodse kwartier. Het was een erg groot en duur huis en deze lening heeft er vermoedelijk later voor gezorgd dat er grote financiële problemen ontstonden.

Rembrandt leefde als een vorst en eigenlijk op een veel te grote voet. Hij gaf veel te veel geld uit aan kunst en andere spullen ook wel rariteiten.

In 1656 kwam het zover dat het niet meer verder kon en hij ging er dus bijna aan onderdoor.

Hij kon een groot deel van zijn verzamelde werk weer verkopen maar 4 jaar later moest hij gedwongen verhuizen omdat het gewoon niet meer ging. Ze gingen veel meer bescheiden wonen aan de Rozengracht in Amsterdam. Volgens kenners heeft hij zoon 600 schilderijen gemaakt, 300 etsen en zoon 2000 tekeningen. Zoals gezegd is hij begonnen als portretschilder en ging zich later toeleggen op Bijbelse voorstellingen. Hij was ook zeer actief als zelfportret schilder en dit was wel erg ongewoon voor die tijd. Hij heeft er 40 van gemaakt.

Caravaggio de bekende kunstschilder uit Italië schilderde veel in contrasten wat snel werd overgenomen door Rembrandt. Door die sterke contrasten werd het vaak erg dramatisch van toon wat natuurlijk fantastisch is voor Bijbelse voorstellingen. Ook werd de levendigheid vergroot.

Het belangrijkste maar zeker niet het allermooiste is de Nachtwacht, te zien in Amsterdam, in het Rijksmuseum, samen met de staalmeesters en vele andere.