Categorie: | Kunstnieuws

Stilleven

Geschreven: 17 maart 2017 door admin

Het stilleven ontstond al in de oudheid maar was erg populair in de 17e eeuw, met name in het Westen van Europa, Holland, Duitsland en Frankrijk. Een stilleven laat altijd voorwerpen zien, die objecten die niet kunnen bewegen. Dus voorwerpen als bloemen, munten, juwelen, stenen, planten, schelpen, glazen enzovoort. Het stilleven van voor de 17e eeuw waren altijd met religieuze inhoud. De stillevens erna waren wat vrijer. De kunstenaar kan echt helemaal zijn eigen wereld scheppen door de compositie, dus de inhoud van de dragen helemaal zelf in te delen.Bij een landschap heb je dat niet als kunstenaar al heb je natuurlijk wel de keus zelf de hoek en de hoogte te bepalen. Bij een te schilderen portret al evenmin.

Een stilleven is vaak erg gedetailleerd met name dus in die rijke 17e eeuw. Maar laten, denk aan Pablo Picasso ging het weer wat schematischer en gestilleerder. Dat kan dus ook. Voor de 17e eeuw, in de tijd van de Egyptenaren waren er ook al wel stillevens. Deze waren te zien bij de graftombes omdat men toen dacht dat al die lekkere voorwerpen gewoon meegingen met de dode. Ook was het om de goden hartelijk te danken voor alles. Ook de Grieken daar weer voor hanteerde deze onderwerpen, vaak van voedsel en bloemetjes. In de Middeleeuwen, zo van 1000 tot 1500 werden de stillevens echt vervaardigd om de religie, het christelijke geloof kracht bij te zetten. De gebroeders van Eijck waren echt niet te evenaren hierin met name Jan.

Ook zij waren verantwoordelijk voor de verf aangelengd met olie, de zogenaamde olieverf, die natuurlijk heden te dagen ook nog gewoon te koop is.

Leonarde da Vinci was een kunstenaar die het eerste stilleven schilderde die niet iets te maken had met het geloof. Hij schilderde puur vanwege het onderzoek. Deze man was echt geniaal. Het was een echte analist en ook wetenschapper die op zoek ging naar de essentie, kern en ontstaan ervan. Zo is ook hij verantwoordelijk voor die eerste prachtige anatomie-tekeningen.

Erna ontstonden ook allerlei combinaties tussen ook mensen en voorwerpen. Bekende voorbeelden zijn grote groepen mensen aan tafel met een overdaad aan eten en lekkernijen. Om zo god te danken voor de enorme rijkdom van het leven.

In de 16e eeuw gingen bloemen ook dienst doen als studieobject. Hele boeken werden er vol geschilderd puur om te kunnen laten zien wat er mogelijk was. Dit zijn botanische boeken vervaardigd voor de wetenschap.

De kardinaal Borromeo liet prachtige stillevens schilderen door Pieter Brueghel de Jonge.

En de Italiaan Carravagio, met zijn prachtige kleuren was destijds toonaangevend.

Heel naturalistisch en realistisch.