Categorie: | Kunstnieuws

Verlichting voor schilderijen

Geschreven: 17 maart 2017 door admin

Neem er gewoon even goed de tijd ervoor. Dit is zo onwijs belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld een mooi olieverfschilderij zo uitlichten dat de schoonheid ervan niet te zien is. Dat gebeurd bijvoorbeeld met vrij harde en directe verlichting. Er zal dan een reflectie ontstaan die vaak erg storend is. Je kunt er beter een wat breder licht opzetten die dit niet heeft. Het wordt allemaal wat zachter en rustiger.

Acrylverf heeft dit in mindere maten maar let wel op, omdat je zo een schilderij  kunt vernissen zodat het erna weer wel kan gaan spiegelen of weerkaatsen.

Ook werk achter glas heeft dit uiteraard dus let ook daar goed op. Er bestaat het zogenaamde museumglas, of ontspiegeld glas en hier wordt dat mooi verholpen. Het is zogezegd even wat werk maar ga er wel goed mee om want een mooi en vaak kostbaar schilderij verdiend het gewoon !

Je hebt lijstjes die wat dikker zijn waardoor er een lichtbron aan bevestigd kan worden. Bij de wat dunnere lijstjes kan je het erboven, ernaast of eronder monteren.

Kijk ook eens naar de lichtbron zelf. Een normale gloeilamp kan echt niet. Dit is zo omdat het een warme lichtbron is wat schadelijk kan zijn voor het schilderij en een normale gloeilamp heeft altijd uitwerking op de te tonen kleuren.

De kleuren blauw, groen en geel wordt gewoon echt anders en dat wil je niet.

Halogeen verlichting is best mooi licht, ook omdat het vrij dicht bij neutraal licht komt. Het nadeel is dat halogeen best wel warm wordt en dat was zogezegd niet goed.

TL-verlichting is een volgende soort, wat toch wel aardig is hoor. Het is echter wel zo dat er daglichtvarianten op de markt zijn en die zijn dan aan te raden, ook vanwege de minste kleurverliezen. Het is echter wel zo dat er een bepaald soort straling vanaf komt wat schade kan opleveren. Dit heet uv-straling.

LED-verlichting is de laatste lichtbron die hier wordt besproken en direct echt de beste. Het is lekker neutraal, als halogeen-verlichting maar zonder dat het erg warm zal worden. LED is vaak in een hele lage wattage zodat je meer lichtbronnen moet gebruiken.

Even samenvattend is het dus belangrijk om de juiste aandacht te besteden aan uw kunst. Dit zal gelden voor de plek of plaats waar u het hangt of zet en heel belangrijk is dus de verlichting. Een goede presentatie in een goede verlichting maakt het plezier dubbel en dik in orde.