Categorie: | Kunstnieuws, Schilderijen

Bloemen Schilderijen

Geschreven: 20 maart 2017 door admin

Bloemen worden al heel lang geschilderd, alweer honderden jaren. Je kunt met een bloem, of bloemen een bepaalde emotie uitdrukken. Maar je kunt aan de andere kant ook emotioneel geraakt worden door de pracht en schoonheid van bloemen. Het is bekend dat wanneer je een bepaalde geur van een bloem ruikt je daar heel blij van kan worden. En natuurlijk ook de kleur, bijvoorbeeld mooi geel of rood kun je heel vrolijk van worden. Of bijvoorbeeld doornen die heel scherp en stekelig zijn kan een bepaald gevoel geven. Je kunt bloemen heel natuurgetrouw schilderen maar je kunt ze ook wat abstracter maken door enkel de kleur aan te geven. Of meer met vlekken en vlakken werken. Planten en bloemen werden in eerste instantie getekend door de botanische illustratoren.

Ze zijn onwijs gedetailleerd getekend omdat er toen nog geen fotografie was.

Voor de hedendaagse kunstenaars zijn ze ook van onschatbare waarde, echt onuitputtelijk, ook omdat er zo veel van zijn. Ze hebben allemaal zo hun eigen kenmerken. Iedereen heeft wel een afbeelding in huis van zoon mooie bloem of plant. Of zelfs een echt schilderij.

Wanneer je zelf lekker aan de slag gaat met de bloemen en planten en een schilderij of tekening ervan wilt gaan maken dan kan dat natuurlijk. Kies het allermooiste plant of bloemonderwerp zodat de werkzaamheden zullen bevallen.

Let erop dat wanneer je dit nog nooit hebt gedaan het resultaat altijd zal afwijken van de verwachting. Geen probleem natuurlijk want het is een heel proces naar een echt topwerk. Gooi het daarom nooit weg wat niet bevalt want zo kun je later terugzien wat er allemaal is gebeurd. De hele ontwikkeling zal dan duidelijk worden.

Je kunt de schilderijen van Vincent van Gogh gaan bekijken met name de zonnebloemen, die hij toen meerdere keren heeft gemaakt. Hij begon ermee in 1888 toen een collega kunstenaar Paul Gauguin het hem vroeg te maken. Het eerste schilderij ervan diende om zijn woning in Zuid Frankrijk te decoreren. Nu hangen de bekende schilderijen van de zonnebloemen in diverse musea overal ter wereld. Het is een stijl of manier van werken die post-impressionistisch wordt genoemd. Wie wat losser en vrijer wilt werken kan kijken naar de werken van Degas of Renoir. Zo schilderde Renoir in 1895 het werk “Vase of Chrysanthemums”, echt onwijs mooi of een ander werk, “Roses” uit 1890, ook van zijn hand.

Het zijn hele kleurrijke schilderijen met een hele duidelijke structuur. De 17e eeuw was ook een periode van bloemenschilderijen. In 1630 was er de Nederlandse kunstschilder Jan Davidsz de Heem. Hij was echt heel goed en zijn bekende werk met kruis en schedel is wereldbekend geworden. Hij verkocht destijds erg goed en maakte hem een heel belangrijk en invloedrijk kunstenaar. Hij heeft ook een tijdje in Vlaanderen gewoond waar hij met de kunstenaars werkte. Zo is er op het gebied van de bloemstillevens een hoop te zien en gedaan. Inspiratie genoeg dus.