Categorie: | Kunstnieuws, Schilderijen

Taxateur van schilderijen

Geschreven: 20 maart 2017 door admin

Wanneer je een schilderij hebt en wilt weten wat het waard is dan kun je naar een taxateur gaan. Deze man of vrouw zal een waarde toekennen aan het schilderij wat belangrijk is voor een eventuele veiling of voor de verzekeringsmaatschappij. De taxateur heeft kennis van de kunstgeschiedenis en de economische waarde ervan. De taxateur zal naar aanleiding van eerder geveilde werken een prijs kunnen bepalen voor een schilderij. Dus hij of zij zal naar aanleiding van een veilinggeschiedenis ongeveer kunnen inschatten wat de waarde zal zijn.

Het is mogelijk en zeker het vragen waard om het kunstwerk te verkopen aan de kunsthandelaar die in contact zal staan met de taxateur. Let erop dat de waarde dan lager zal zijn dan wanneer u het werk direct zult aanbieden. Dit komt omdat de taxateur iets wilt verdienen en uiteraard moet de kachel van de kunsthandelaar ook branden.

Verder is het meestal zo dat het ingebrachte werk schoon gemaakt zal worden door een restaurateur en ook deze kosten zullen uiteraard weer terug moeten komen. Een taxateur die zal werken voor een veilinghuis zal de geschatte waarde verhogen omdat het veilinghuis werkt met commissie wat betekend dat een deel van de verkochte kunst blijft bij het veilinghuis. Het is logisch dan dat hoe hoger de opbrengst zal zijn bij het veilinghuis er meer ook meer verdiend zal worden. Wanneer er een onafhankelijk taxateur werkzaam is dan zal de waarde meer realistisch zijn. Hij of zij zal meerdere factoren mee laten wegen als populariteit ervan. De uiteindelijk waarde van een schilderij zal afhankelijk zijn van de populariteit van de kunstenaar en verder, dieper met de invloed die hij of zij heeft gehad in de gehele kunstgeschiedenis. Het is zo dat er heel veel kunstenaars zijn en zijn geweest. Het is zeker de moeite waard om het eens te laten beoordelen door een taxateur. Je zult soms versteld staan van de waarde. Het spreekt denk ik vanzelf dat een groot schilderij kostbaarder zal zijn dan een klein schilderij. Maar let op dat dit niet altijd zal gelden. Je kunt ook ontzettend lang werken op klein formaat. Maar ik denk dat het wel zo is dat hoe uitgebreider het werk, meer waarde zal hebben dan bijvoorbeeld een snelle schets.

Een groot kunstwerk heeft uiteraard ook een grote omgeving nodig en niet iedereen heeft daar plaats voor. Groter dan 2 meter in de hoogte en breedte is denk ik wel het maximale. Musea heeft veel en een groot muuroppervlak. Dus wanneer u een grote Karel Appel heeft en overweegt het te verkopen dan zal een museum wellicht interesse hebben. Ook de leeftijd van een schilderij zal de waarde bepalen. Een oud en bovendien in goede staat verkerend werk zal vaak veel waarde hebben. Wat je vaak tegenkomt is dat het schilderij of kunstwerk beschadigd is, bijvoorbeeld een oppervlakteprobleem heeft. Ik bedoel dan dat de verf is gebarsten of weg is. Het zal de waarde bepalen omdat het hersteld moet worden door een restaurateur.