Categorie: | Kunst, Kunstnieuws

Beeldende Kunst

Geschreven: 17 maart 2017 door admin

De kunst van het beeld, de beeldende kunst omvat veel.

 

De beeldende kunst is kunst die zich bezig houd met het visuele, dus wat je kunt zien. Je hebt bijvoorbeeld de foto, schilderkunst of de film. Beeldhouwen en architectuur is ook visueel maar dat valt weer onder Plastische kunst omdat er een dimensie bijkomt namelijk de derde.

Theater, dans en kook kunst hebben wel iets met beeldende kunst van doen maar helemaal geaccepteerd als beeldende kunst is het nog niet. Waarschijnlijk is tekenen de vorm waar het is begonnen. Je kunt natuurlijk al met een stukje houtskool erg leuke en mooie dingen doen.

Je tekenen op papier maar ook op hout of doek en zelf op het moderne plastic. Het meest voorkomende is natuurlijk het papier wat ook het gemakkelijkste zal gaan. Je hebt veel verschillende soorten papier afhankelijk van wat je wilt. Een wat grover papier zal behoorlijk mooi een motiefje kunnen geven. Je kunt zoals gezegd met een stukje houtskool tekenen maar ook met een stift, inkt, was etc.. Ook hier geld weer het veel en vaak doen want het is niet echt makkelijk. Vooral wanneer je bijvoorbeeld iets met meer ruimte wilt gaan tekenen. Dan zal je te maken krijgen met schaduwwerking. Wanneer je wilt gaan schilderen dan kan dat. Je kunt schilderen met verf wat bestaat uit een kleurpigment en een oplosmiddel. Het laatste zal ervoor zorgen dat de verf ook goed blijft plakken. Bij olieverf is er dus een pigment en er is olie. Het bindmiddel zorgt er ook voor dat er een werkbaar materiaal ontstaat waar je mee kunt schilderen. Enkel kleurpigment aanbrengen met een kwast gaat niet echt werken.

Je kunt de verf aanbrengen op een ouderwets doek, van katoen of mooi linnen, maar je kunt ook werken op papier of op hout. Je kunt bijvoorbeeld wat proefjes maken op papier en later serieus aan de slag gaan op een mooi doek. Je kunt ook het fototoestel gebruiken zoals gezegd. Vroeger was dit analoog wat wil zeggen dat er een gevoelige plaat of negatief kortstondig wordt belicht. Je had toen een fotorolletje met bijvoorbeeld 30 kansen. Je ging dan naar buiten en was op zoek naar mooi en goed licht. Tegenwoordig is er de digitale camera met erbij computerbewerkingsprogramma’s zoals photoshop. Het is een kunstvorm wat snel aan populariteit heeft gewonnen. De schilderkunst is echter niet overbodig omdat het een andere specialisatie is. Ook is er de filmkunst wat gemaakt wordt door de filmkunstenaar. Ook deze persoon zal goed op de hoogte zijn hoe je iemand emotioneel kan raken.

Met de komst van de computer kreeg de beeldend kunstenaar er een nieuw middel bij. Het maakte het gemakkelijk om wat ingewikkelder beelden te maken. De computer is dus het gereedschap waar het kunstwerk mee gemaakt zal worden wat vervolgens op papier of doek zichtbaar en presentabel gemaakt kan worden. Het is zeker een serieuze uiting van beeldende kunst en mag absoluut niet als eendagsvlieg gezien worden. Kunst in de derde dimensie zoals pottenbakken bestaat al meer dan tien duizend jaar. Ook nu nog bestaat het en wordt het beoefend, veel ook in Japan. Keramische kunst is een andere naam ervoor. Je kunt tegenwoordig ook wat afwijken van vorm en de functie laten gaan zodat het een sculptuur zal worden. Hoe meer het beeld of de pot zal afwijken hoe opvallender het beeld zal worden dus.

Er zal altijd ontwikkeling blijven bestaan in de beeldende kunst omdat alles zich ontwikkeld en zal veranderen. Tegenwoordig is er bijvoorbeeld de 3D printer. Ook dit zal een gereedschap kunnen worden voor de beeldend kunstenaar