Categorie: | Kunstnieuws

De kunst expositie

Geschreven: 20 maart 2017 door admin

Een kunstexpositie is ervoor om bekendheid te geven aan een kunstenaar en het publiek laten weten dat er een galeriehouder bezig is een bepaalde kunstvorm te presenteren en uiteindelijk te verkopen. Het gaat in deze tijd en natuurlijk gold dat ook voor eerdere tijden dat de kunstwerken een bestemming krijgen en de wereld in gaan. Een expositie kan op veel verschillende plaatsen gegeven worden, maar vaak zal het in de winkel worden gedaan van de gallerist, dit heet dan ook een kunstgalerij. Er zijn ook wel voorbeelden van een kasteel om kunst te presenteren en ook vele andere vormen zijn uiteraard mogelijk. Een goede ruimte of gebouw zal natuurlijk aantrekkelijk zijn voor het te komen publiek.

Er zijn een aantal galerie eigenaren met een galerie en iets meer tot veel meer werkende kunstenaars. Al die werkende kunstenaars willen natuurlijk allemaal een goede galerie die het werk zal vertegenwoordigen. Helaas is dit niet mogelijk en zal alleen de bekende kunstenaar vaak te zien zijn en de minder bekende en startende kunstenaar zal iets anders moeten verzinnen, bijvoorbeeld een eigen tentoonstelling organiseren.

Dat is niet altijd even makkelijk omdat de kunstenaar vaak het liefste bezig zal zijn met scheppende werkzaamheden, d.w.z. het maken van kunst. Ook is het zo dat een locatie voor zijn of haar werk zoeken niet altijd even gemakkelijk zal zijn. De kunstenaar moet altijd een goede link maken tussen zijn of haar werk en de locatie van presentatie. Een grote, donkere, en sombere fabriekshal zal zich niet snel lenen voor teer en klein, ingetogen en vrolijk werk.

Probeer als startend kunstenaar ook een beetje creatief te zijn in de onderhandeling met de verhuurder. Vaak zal deze dat wel waarderen. Je kunt ook eens denken om iets te maken voor een verhuurder zodat er geen huur afgedragen hoeft te worden. Vaak gaat het om kleine perioden en zal het niet om een groot bedrag gaan, maar voor een startend iemand is alles natuurlijk meegenomen. Kijk zoals eerder gezegd naar een mooie combinatie tussen het werk en de locatie.

En dan is het de bedoeling dat veel mensen de expositie gaan bekijken en dat er uiteindelijk verkopen gedaan zullen worden. Allereerst is de locatie belangrijk, waar veel mensen komen of langskomen. Is dit niet het geval dan moet je ervoor zorgen dat er reclame gemaakt wordt in een plaatselijke krant of via het internet. Je kunt bijvoorbeeld ook een mooie uitnodiging persoonlijk posten bij de mensen.

Een van de bekendste kunstexposities is het SOFA in Chicago. Hier laten een aantal galerie eigenaren, musea en universiteiten een mooi en zeer hoogstaande kunstpresentaie zien.

Een andere grote is de ART-Expo in New-York. Deze is ook erg interessant voor individuele artiesten omdat er hier ook kans geboden wordt om het werk ook daadwerkelijk te verkopen en als kunstenaar in contact te komen met galerie eigenaren.

Het belangrijkste als beginnend kunstenaar is om zoveel mogelijk winkels, galerie├źn, musea enz. te bezoeken, en zoveel mogelijk aan netwerk te doen. Je moet jezelf laten zien en laten weten dat je er bent.