Categorie: | Kunst, Kunstnieuws

Digitale Kunst

Geschreven: 17 maart 2017 door admin

Digitale kunst is veel meer dan iets met de computer gemaakt, of wat vroeger multimediakunst werd genoemd. Het is echt een verzamelnaam voor kunst gemaakt door middel van de digitale technologie.

Echt overal komt de technologie aan te pas. Zelfs het traditionele tekenen en schilderen, en beeldhouwen maakt gebruik van deze technologie. Het komt echt ontzettend veel voor in commerciĆ«le doeleinden zoals in de reclamewereld, de televisie en de film. In de reclamewereld worden bijvoorbeeld de eindproducten helemaal nabewerkt op de computer om het echt helemaal in orde te maken. Eerst worden dat bijvoorbeeld honderden foto’s gemaakt die in de computer bij elkaar worden gebracht en tot stot wordt het afgewerkt.

Digitale fotografie is ook een voorbeeld van digitale kunst. Het is ook algemeen aanvaard en erkend door de kunstwereld. Een foto gemaakt via ouderwetse manier, dus analoog en erna ingescand door een computerscanner is geen digitale kunst. Digitale kunst is echt van de oorsprong digitaal. Zo is ook bijvoorbeeld een tekening gemaakt met de hand op gewoon papier en erna ingescand geen digitale kunst.

Een argument om het niet te accepteren en het niet te erkennen als kunstvorm is dat digitale kunst onbeperkt gereproduceerd kan worden en het nagenoeg waardeloos maakt. De digitale kunstenaar zal het origineel dan ook goed bewaren en het koesteren zodat het niet waardeloos zal worden voor een aantal mensen.

Je kunt een programma om een foto te bewerken kopen maar tegenwoordig zijn er ook veel gratis programma’s te krijgen waar goed mee gewerkt kan worden.

Het ouderwetse papier, karton of doek wordt vervangen bij digitale kunst door een tekentablet zoals dat heet. Het is een soort muis in de vorm van een pen waar je direct of indirect mee op het beeldscherm werkt. Het is natuurlijk onwijs schoon en wanneer je gaat gummen dan is het erna ook echt weg maar de ouderwetse potloodtechniek op papier is het natuurlijk niet. Het is echt een variant waarmee gewerkt wordt. Het is een verlengstuk of uitbreiding van het bestaande zogezegd.

In deze tijd is het natuurlijk raar om digitale kunst niet als volwaardig te accepteren en dit wordt dan ook volledig gedaan. Maar toch zeg ik dat een origineel, een eenmalig kunstwerk ook wel iets moois heeft.