Categorie: | Kunst, Kunstnieuws

Tags | ,

Muziek als kunst

Geschreven: 17 maart 2017 door admin

Muziek is natuurlijk ook een vorm van kunst. Muziek is in feite een aantal noten in een bepaalde toonhoogte, in een bepaald tempo. Dit zorgt ervoor dat er muziek ontstaat en wanneer de kunstenaar of componist in dit geval dat goed doet dan zal er een harmonie ontstaan die aangenaam is om naar te luisteren.

Het is een beetje afhankelijk in welke cultuur muziek gemaakt wordt maar over het algemeen is muziek een soort kunstuiting. Er bestaat zogezegd een vorm die strikt uitgedacht is en waarbij elke noot een functie heeft en de zogenaamde geimproviseerde muziek waar gevoel en intuitie van de kunstenaar of muzikant op het moment van uitvoering een belangrijke rol zal spelen. Wanneer de muzikant bijvoorbeeld een goede dag heeft en hij moet iets improviseren en uitvoeren dan zal deze stemming uiteraard meespelen.

Ook de muziek is onderverdeeld in verschillende vormen, genres zoals het heet. Het is vaak wat minder duidelijk welke vorm binnen een bepaald genre valt en vaak zijn de grenzen hierin wat vaag.

Een bepaalde mate van tevredenheid associeert men vaak met muziek. Er wordt dan ook regelmatig gezegd dat iets als muziek in de oren klinkt. Dus aangename muziek wordt veelal verbonden met een gevoel van tevredenheid.

Ook in de muziek is de persoonlijke smaak natuurlijk erg belangrijk, het subjectieve is ook hier erg dominant. Wat men soms als aangenaam ervaart zal op andere momenten als onaangenaam ervaren worden. Ook is het zo dat sommige muziek voor bepaalde mensen echt vreselijk is, of ervaren wordt als lawaai en voor andere echt ontzettend leuk en gezellig is. Wat als lawaai wordt ervaren dat is natuurlijk echt iets persoonlijks.

Muziek uit het Oosten van de wereld, bijvoorbeeld India zal door de Europese mens vaak, of soms als bijzonder onaangenaam ervaren worden. Dit is dus sterk cultureel bepaald.

Al duizenden jaren voor christus, zoon 7000 waren de mensen daar in India al bezig met muziek. Dit is dan ook volgens argeologen een plek waar het is begonnen.

In de middeleeuwen was muziek hier in het Westen ook alwel erg populair en men organiseerde dan ook vaak evenementen waar muziek te horen was. Ook voor de kerk is het traditioneel gebruikelijk om muziek te laten horen. Er is dan ook tot op de dag van vandaag muziek te horen in de kerk. Er staat een orgel en vaak zingt er een heel koor lekker mee.

Muziek die ook thuis en op andere plekken ten gehore werd gebracht dat onstond pas in de 17 e eeuw. Ook muziek die samen werd gemaakt dus vele instrumenten bijelkaar dat onstond pas in die tijd.

Muziek is iets wat altijd in beweging is en zal blijven. Maar ook de oude en traditionele muziek zal er altijd zijn. Je kunt op concervatoria oude en nieuwe muziek studeren. Nieuwe muziek is aan verandering onderhevig omdat de technologie ook steeds in beweging is en aan verandering onderhevig is.