Olieschilderijen

Geschreven: 05 februari 2017 door admin

Geschiedenis:

Vroeger werd met olieverf al veel geschilderd door kunstenaars, zelfs al sinds de 15e eeuw. Wanneer een olieverfschilderij een hele tijd in een donkere kamer heeft gehangen, en de kleuren al wat verkleurd zijn, dan moet je het schilderij blootstellen aan daglicht. Daardoor zal door een chemische reactie het schilderij zichzelf herstellen

Samenstelling:

Zoals de naam het al zegt, zit er in olieverf plantaardige olie. Deze plantaardige olie wordt dan gemengd met een fijn gekleurd poederpigment om te binden.

De lijnolie die in de olieverf zit, zorgt ervoor dat de verf bindt. Lijnolie is te produceren uit lijnzaad, deze zaden komen van de vlasplant.

De olieverf is totaal niet giftig omdat je met natuurlijke producten werkt.

Technieken:

Met deze verfsoort kan je veel schildertechnieken hanteren, je kunt dekkend schilderen, maar je kan er ook transparant mee schilderen. Daardoor kunnen schilderijen die geverfd zijn met olieverf er zeer licht uit zien, of juist zeer donker. Vele schilderaars verven zeer graag met olieverf omdat deze soort verf gemakkelijk te mengen is. De juiste kleur kan je krijgen door vele verschillende kleuren van olieverf met elkaar te vermengen. Dit kan gebeuren op een klassiek houten palet, dit is een niervormige houten en dunne plank waar een gat is voorzien, door dat gat kan de schilder zijn duim steken om beter grip te hebben op het palet.