Categorie: | Kunstnieuws, Schilderijen

Canvas voor schilderijen

Geschreven: 20 maart 2017 door admin

Canvas wordt niet alleen in de kunst gebruikt voor het maken van een schilderij maar tegenwoordig wordt canvas ook gebruikt in de mode, voor bijvoorbeeld een schoen, een tas, of iets anders wat echt stevig moet zijn. Canvas is een stevige, sterke, en vlak geweven stof.

Een tent of een rugzak zijn bijvoorbeeld ook producten die erg geschikt zijn om te maken van canvas. Canvas staat voor een stukje katoen waar dan op geschilderd gaat worden maar ook een linnen doek staat ook wel voor canvas. Zoon stukje doek waar een schilderij op wordt gemaakt is ongetwijfeld het meest populair al werd zo gezegd ervoor en ook langere tijd erna op houten panelen gewerkt. Tot 400 jaar geleden was dat. Dus 400 jaar geleden werd voor het eerst een stukje doek gebruikt. Ik denk zelf dat het een wat groter doek is geweest omdat een groot stuk hout, of paneel natuurlijk erg zwaar is en erg onpraktisch is.

Canvas werd voor het eerst gebruikt in Venetiƫ door de Venetiaanse schilders. Dit komt omdat hier veel canvas te vinden was omdat er veel gezeild werd en de zeilen waren van erg goede kwaliteit. Dit was best wel vroeg namelijk in de 15e eeuw. Een heel oud en goed bewaard schilderij op canvas is een Madonna met vleugels uit de 15e eeuw, zo rond 1410. De schilders wat Noordelijker bleven lekker werken op houten panelen tot wel in de 17e eeuw.

Nadat je het doek, of canvas hebt geprepareerd met een krijtachtige verf of gesso tegenwoordig moet het opgespannen worden. Dit is eenvoudig wanneer het eenmaal duidelijk is hoe dat werkt. Werk altijd kruislings dus bijvoorbeeld van rechtsboven naar linksonder. Dit zal ervoor zorgen dat het doek netjes recht blijft en niet krom zal trekken of andere narigheid zal doen ontstaan. Het is namelijk mogelijk dat wanneer het niet goed gedaan wordt het doek bijvoorbeeld zal scheuren.

Tegenwoordig is de olieverf minder agressief en het doek al voorbehandeld met een gesso dus geen probleem. Wordt er toch een onbehandeld stuk canvas gekocht dat moet dat altijd worden voorzien van een voorstrijkmiddel bijvoorbeeld een gesso.

Een gesso is erg goed bruikbaar omdat dat het doek wat ruwig maakt zodat de verf erna altijd een goede hechting zal hebben.

Wanneer de kunstenaar met een olieverf gaat werken dan is linnen, canvas van linnen echt het beste, zeker wanneer de vezel heel dicht is. Super sterk en goed te herstellen bij een eventuele beschadiging of deuk. Een goede en stevige canvas kun je herkennen aan een bruinige kleur.

Later toen ook andere verven gebruikt gingen worden, waaronder acrylverf, toen kwam ook voor het canvas een alternatief namelijk het katoen. Minder sterk, en daardoor ook wel goedkoper, vaak, in veel gevallen de helft goedkoper.

Een wat veeleisende artiest doet gewoon alles zelf, dus het opspannen en het behandelen erna. Zo heeft deze alles zelf in de hand wat een geruststellende gedachte is.

Ook een bestaande gesso kan aangepast worden naar de smaak en inzicht van de kunstenaar.

Je kunt het bijvoorbeeld wat wateriger maken, een medium erdoor doen of aanmengen met een verf wat de artiest erna gaat gebruiken. Ook is het mogelijk om andere producten toe te voegen bijvoorbeeld zand enz.