Categorie: | Kunstnieuws, Schilderijen

Doek voor schilderijen

Geschreven: 20 maart 2017 door admin

Een doek van katoen of linnen voor een olieverfschilderij is het meest gangbaar. Vroeger werden er houten panelen gebruikt hiervoor maar dat is weer erg kwetsbaar omdat hout natuurlijk kan splijten of krom kan trekken. Bovendien is een houten paneel erg zwaar zeker wanneer het erg groot wordt.

Toen de kunstschilders uit Venetiƫ allemaal gingen werken op doek toen raakte eigenlijk het houten paneel in de vergetelheid. Dat was in de 18e eeuw. Maar in de 15e eeuw werd er al op gewerkt. Een van de eerste doeken die gebruikt werd voor een olieverfschilderij is gemaakt in 1410 en is te zien in Berlijn. In het Noordelijke deel van Europa gebruikte de schilders tot in de 17e eeuw houten panelen. Dus tot in de gouden eeuw, het absolute hoogtepunt.

Een linnen of katoenen doek is een natuurlijk product wat voor het schilderen goed geprepareerd moet worden. Prepareren doe je met een gesso, wat een soort krijtoplossing is. De olieverf zal dan altijd blijven waar het is aangebracht, en er zullen geen scheuren beschadigingen ontstaan juist vanwege de vooraf aangebrachte krijtlaag.

Het beste is wanneer je gaat schilderen dit te doen op een linnen doek. Dit is omdat linnen, vlas erg stevig is en daardoor veel kan hebben. Juist wanneer er gewerkt wordt met olieverf. Wanneer de schilder ervoor kiest acrylverf te gebruiken dan is er ook het katoenen doek, wat later op de markt kwam. Dat materiaal is goedkoper dus ook wel minder qua kwaliteit. Een linnen doek als drager is echt het beste.

De wat veeleisende schilder zal linnen op een rol kopen wat hij of zij zelf zal opspannen. Hier moet je wel wat ervaring in hebben want het is niet zo eenvoudig om dit klusje te doen.

Het moet een soort trommel worden met de juiste spanning en het doek moet uiteraard recht blijven wat mogelijk wordt door het kruislings vast te nieten.

De wat minder veeleisende artiest koopt gewoon een kant en klaar doek van linnen of katoen wat eigenlijk altijd al is voorbehandelt met gesso. Vroeger waren de doeken van linnen veel ruwer wat veel werk was vooraf. Tegenwoordig is het allemaal zo goed dat de schilder al vrij snel lekker aan het werk kan gaan.

Daarom waren de houten panelen erg populair destijds omdat het natuurlijk al glad was vooraf. De doeken waren dus erg ruw en er moest steeds tussen de grondlagen door geschuurd worden. Soms wel drie tot vier keer.