Schilderkunst

Geschreven: 20 maart 2017 door admin

Schilderen kun je op verschillende manieren doen met verschillende soorten verf en verschillende soorten ondergrond. Je kunt bijvoorbeeld denken aan aquarelverf, olieverf, of acrylverf. Als ondergrond kun je bijvoorbeeld denken aan hout, linnen of papier.

Van oudsher is het gebruikelijk dat men werkt met religieuze onderwerpen of mythologische onderwerpen. Deze schilderingen werden vaak in het begin aangebracht op een muur bijvoorbeeld in een kerk. Dit werd nat in nat gedaan wat een ontzettende uitdaging was voor de kunstenaar. Zoon schildering werd een fresco genoemd. De kunstenaar heeft de beschikking over kleuren waar hij of zij vormen mee schildert. Wat intens zal moeten worden zal de kunstenaar feller schilderen dan wat op de achtergrond aangegeven zal moeten worden en wat vager moet zijn. Zo kan de kunstenaar bijvoorbeeld met kleur en vorm spelen en laten zien wat de aandacht uiteindelijk moet trekken.

Er zijn naast het licht-donker-contrast nog vele andere contrasten zoals het kleurcontrast. Rood kun je bijvoorbeeld heel knallend en fel schilderen maar je kunt de kleur rood ook heel anders gebruiken en zeker tegen een groen wat het kleurcontrast is van rood. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten rood. Maar ook de andere kleuren zijn er in veel verschillende varianten.