Van foto naar schilderij

Geschreven: 17 maart 2017 door admin

Met de opkomst van de digitale fotografie, is het voor iedereen mogelijk om heel veel foto’s te maken zonder kosten die gemaakt moeten worden voor fotorollen, afdrukken enz. Iedereen is eigenlijk min of meer een fotograaf geworden. Het wordt natuurlijk een ander verhaal wanneer een echte kunstenaar aan de slag gaat met zijn getrainde ogen en goede gevoel voor timing.

Kunstfotografie is wat anders dan ander soort fotografie denk aan redactioneel of commercieel of journalistieke fotografie.

Een kunstenaar achter de camera is echt bezig met een foto te maken die zal aanspreken op gevoelsmatig niveau, zoals ook bijvoorbeeld een mooi schilderij dat zou kunnen doen.

Weer iets anders is natuurlijk de reclamefotografie, welke er natuurlijk ook erg leuk en glossy uit kan zien. Een kunstfotograaf is echt een ander soort fotograaf omdat hij of zij echt wacht tot het laatste moment op de juiste foto te maken.

Er zijn bij dit soort fotografie ontzettend veel dingen waar de fotograaf rekening mee moet houden. Zo is er bijvoorbeeld scherptediepte, lichtval, de voorstelling welke gefotografeerd moet worden enz.

De kunstfotografie begon zo rond 1850 met een aantal thema’s waaronder het portret, het landschap en het naaktmodel. Dit waren zo de onderwerpen uit die tijd, de begintijd ervan. Later kwamen er natuurlijk veel meer onderwerpen bij waaronder natuurlijk ook het stilleven, tuinen en dieren.

Tot zo ongeveer 1980 gebruikte men bepaalde technieken, zoals wat betreft de belichting enz, erna kwamen er andere bij waaronder ook de zogenaamde snapshot.

Dit is een willekeurig onderwerp maar dan meerdere keren en op zeer hoge en goede kwaliteit. Doordat de digitale fotografie er kwam, werd dit natuurlijk steeds sneller mogelijk.

Ansel Adams maakte in het National park een aantal prachtige foto’s zonder commerciële doeleinden. Dit maakte zoveel bij de mensen los en de mensen werden zich bewust van de schoonheid ervan waardoor het later een bepaalde status kreeg en behouden diende te worden voor de verdere toekomst.

Dat is natuurlijk ontzettend mooi zeker omdat hij dit doel nooit had gehad. Hij wilde gewoon mooie foto’s maken voor de volgende generatie en de mensen laten genieten van zijn kunstfotografie. Het is tot op heden beschermd natuurgebied dank zij hem.